6 tipp, hogy sikeres legyen az állásinterjú

6 tipp, hogy sikeres legyen az állásinterjú

Azt hiszed, az állásinterjú a munkaadó irodájában kezdődik? Szerinted érdemes jó hangulatban cseverészni az interjúztatóval? 6 tipp, ami megváltoztathatod az állásinterjú kimenetelét.

Épp most kaptunk visszajelzést az egyik állásra jelentkezésünkről, hogy behívtak minket az áhított interjúra. Engedjük, hogy néhány percig sütkérezzünk a boldogságban. Aztán elkezdhetünk felkészülni a feladatra. Napjaink versengő munkaerőpiacán azok az apró lépések, amiket az interjú előtt, alatt és után teszünk, nagy befolyással lehetnek az eredményre és arra, hogy milyen véleménnyel lesz rólunk leendő munkaadónk. Vegyük fontolóra a következő tanácsokat:

Ássunk a dolgok mélyére

Nyugodtnak és profinak mutatni magunkat sok esetben lehet a kulcs az állás elnyeréséhez, ehhez azonban felkészülésre van szükség. Készüljünk fel a vállalatból és a pozícióból annyira, amennyire csak tőlünk telik. Kutassuk fel a cég honlapját, a marketing anyagokat, éves jelentéseket és aktuális sajtó anyagokat, hogy minél több információhoz jussunk a vállalat küldetésével, vezetésével és versenytársaival kapcsolatban. Nézzük meg azt is, hogy fenn van-e a cég a Facebookon vagy a Twitteren. Ha követjük az eseményeket ezeken a csatornákon, azzal értékes információkhoz juthatunk.

Használjuk kapcsolatainkat

Kérdezzük barátainkat, ismerőseinket, szakmai kapcsolatainkat, hogy nem tudnak-e valamilyen plusz információval szolgálni a vállalattal kapcsolatban. Kérdezzük meg őket arról is, hogy tudnak-e valamit a HR-esről, illetve hogy kivel fogunk az interjún találkozni. Milyen személyiség? Hogyan tudunk vele a legjobban kijönni? Mit fognak keresni az új alkalmazottban? Belemehetünk akár olyan kisebb részletekbe is, hogy mi a végzettsége, amik segíthetnek minket majd a beszélgetés során, a kérdések megválaszolásában.

Vegyük észre, hogy mikor kezdődik igazán az interjú

A legtöbb jelölt úgy gondolja, hogy akkor kezdődik meg az interjú, amikor kezet fognak a HR-essel. Ez téves elképzelés. A folyamat már akkor elkezdődik, amikor belépünk a főbejáraton és megszólítjuk a recepcióst vagy az interjúztató asszisztensét. Sosem lehet tudni, hogy kiknek a véleménye számít majd az interjú után. Onnantól kezdve kezeljük interjúnak a helyzetet, hogy beléptünk az épületbe. Legyünk barátságosak és tisztelettudóak mindenkivel, akivel találkozunk.

Kövessük az interjúztatót a beszélgetésben

Vannak olyan munkáltatók, akik kötetlenül elcsevegnek az interjú elején. Ezekkel a témákkal segíthetnek nekünk abban, hogy feloldódjunk mire a komolyabb, szakmai témákra terelődne a szó. Más interjúztatók az elején belevágnak a közepébe. A titok nyitja, hogy legyünk önmagunk, de mindig kövessük a HR-est az interjú menetében, ne beszéljünk mellé.

Kérdezzünk óvatosan

A kérdésekkel, amiket felteszünk, fókuszáljunk a vállalatra és ne saját igényeinkre. Például, függetlenül attól, hogy véleményünk szerint mennyire megy jól az interjú, legyünk óvatosak az olyan jellegű kérdésekkel, hogy mekkora mértékű jutalékra lehet számítani, illetve hol lesz az asztalunk. Magabiztosnak akarjuk feltüntetni magunkat, nem pedig beképzeltnek.

Végül, az interjú után ne halogassuk a köszönő e-mail kiküldését. Addig üssük a vasat, amíg az meleg és az Önnel folytatott beszélgetés még elevenen él a HR-es fejében. Erősítsük meg újra, hogy a munka felkeltette az érdeklődésünket és köszönjük meg a ránk szánt időt is. Az illedelmes viselkedés többet számít, mint azt sokan gondolnák.

Forrás: https://www.cvonline.hu/6-tipp-hogy-sikeres-legyen-az-allasinterju/a.html