Érdemes-e feladni a munkahelyed egy év külföldi önkéntességért?

Érdemes-e feladni a munkahelyed egy év külföldi önkéntességért?

Van egy program Európában, melyet a legtöbb hazatérő résztvevő úgy jellemez, hogy élete legnagyobb kalandja volt.

A magyar fiatalok 2000 óta vehetnek részt az Európai Bizottság nemzetközi önkéntes programjában. 2018 előtt Európai Önkéntes Szolgálat néven vált ismertté program, majd ezt követően új fejezetet kezdődött Európai Szolidaritási Testület (European Solidarity Corps – röviden ESC) elnevezéssel.

A hosszú távú külföldi önkéntesség a nem-formális tanulást támogatja, vagyis konkrét tevékenységeken, munkavégzésen keresztül történő tanulást tesz lehetővé. Ez a tanulási forma elsősorban a kulcskompetenciáik fejlesztésére irányul: nyelvvizsga előkészítő tanfolyam helyett anyanyelvi környezetben megszerezhető nyelvtudást, iskolapados elméleti ismeretek helyett gyakorlatias, munka által elsajátítható tapasztalatokat és készségeket kínál a résztvevő fiatalok számára.

2018-ban a korábbihoz nagyon sok vonásában hasonló, új önkéntes program váltotta fel a régit, melyben a fogadó szervezetek 18 és 30 év közötti fiatalokat fogadhatnak szolidaritási projektjeik keretében. A résztvevő fiatalok 2-12 hónapon át védett környezetben, valódi feladatokat teljesítve segítik a fogadó szervezetek munkáját többek között olyan területeken, mint társadalmi befogadás, környezetvédelem vagy kultúra. A program fedezi az utazás, a szállás és az étkezés költségeit, emellett pedig zsebpénzt, nyelvi támogatást, képzést és mentorálást is biztosít.

Az önkéntesként megszerzett tudás és tapasztalat ugródeszkát képez, mivel pont azokat a kulcskompetenciákat fejleszti, amelyekre a szaktudáson túl minden munkavállalónak szüksége van ahhoz, hogy jól boldoguljon a munkahelyi kihívásokkal. Minden nap szükségünk van olyan készségekre, mint a hatékony időbeosztás és problémamegoldás, kezdeményezőkészség, új ismeretek különböző kontextusokban történő alkalmazásának képessége, vagy éppen a változáshoz való pozitív viszonyulás.

Kérdés persze, hogy ha mindez elsajátítható egy munkahelyen is, akkor miért kellene már a munkába állást megelőzően foglalkozni ezzel, vagy éppen miért lenne édemes egy jól fizető munkahelyet feladva visszalépni egyet a karriered építése során? A sokakat félrevezető megtévesztés éppen ebben rejlik. Szó sincs itt abszolút visszalépésről, csupán arról, hogy egy lépés hátra, kettő pedig előre. A munkám során, önkéntes koordinátorként sokszor találkoztam már a külföldi önkéntesség iránt őszintén érdeklődő fiatalokkal, akikből végül nem lett önkéntes, mert körülményeik és környezetük két kézzel húzta vissza őket csupán azért, mert az egy lépés hátra nyilvánvaló volt, míg a két lépés előre kétséges.

Melyek hát a programban való részvétel hozadékai? Nézzük meg itt alaposabban az első ránézésre nem annyira nyilvánvaló szempontokat, melyek a program sajátosságaiból adódóan épp azokat a kompetenciákat fejlesztik, melyeket a munkaadók manapság keresnek.

Soha ne hagyd abba a tanulást

Ha már elhelyezkedtél, de úgy érzed, hogy bizonyos kompetenciák hiányában vagy, és ezek gátolnak abban, hogy a munkahelyeden előrébb tudj lépni, akkor vedd fontolóra ismét a tanulást. Ilyen előremenetelt gátló tényező lehet például az élő, tárgyalóképes nyelvtudás hiánya, melynek megszerzése komoly erőfeszítést igényel a munka mellett, éppen ezért csak döcögve halad előre, és sok esetben nem a várt eredménnyel végződik. A nyelvtudás mellett sok egyéb kulcskompetenciát is említhetnénk itt, amelyek megszerzésére még annyi lehetőség sincs, mint a nyelvtanulás esetében.

Az önkéntes programban való részvétel egyik legfőbb célja az önkéntes nézőpontjából a kulcskompetenciák megerősítése. A program keretei között a fogadó szervezet ehhez mentort biztosít, akinek az egyik kiemelt feladata a résztevő tanulási folyamatának nyomon követése és támogatása. Ennek része a tanulási célok közös feltárása, a célhoz vezető módszerek és lépések meghatározása, az elért eredmények közös értékelése, és végül a megszerzett kompetenciákat leíró tanúsítvány elkészítése. Aki ezt a folyamatot végig csinálja, az nem csak önmagáról, tanulási képességeiről, korlátairól és még kiaknázatlan erőforrásairól tanul sokat, de magáról a tanulás alternatíváiról is.

Tedd próbára magad

Az ESC önkéntes programban a fiatalok külföldön nézhetnek szembe olyan izgalmas kihívásokkal, melynek során kipróbálhatják képességeiket, felfedezhetik saját határaikat és fokozhatják önállóságukat. A program tele van kulturális kihívással, saját határainkat feszegető erőpróbával, sőt akár a kultúrák különbözőségéből fakadó konfliktusokkal is, amelyekre egytől egyig a résztvevőnek kell megkeresnie és megtalálnia a megoldást.

A kiutazás előtt álló önkéntesek felkészítő képzésén mindig felmerül ez a kérdés, melyre minden alkalommal azt a meglepő választ adom, hogy ha az önkéntes projekted során egyetlen alkalommal sem kerülsz konfliktusba másokkal, akkor valamit elszúrtál.  Ez itt most az erőpróba ideje ilyen értelemben is, vagyis meg kell tanulnod kiállni saját magadért, a gondolataidért, az elveidért. Ez a konfliktus nem jár munkahelyi fegyelmivel, áthelyezéssel, kirúgással, ezzel szemben mindenképpen a hozadékok között kell említeni a konfliktuskezeléssel járó tapasztalatokat, és egyáltalán azt az érzést, hogy na végre, most jól meg mertem mondani a magamét. A helyzethez hozzátartozik a konfliktus rendezése másokkal és önmagunkkal is, amelynek végső eredménye a sok átmeneti tépelődés ellenére egy erősebb, határozottabb, önmagát vállaló személyiség megszületése.

Tarts egy év szünetet

Feltöltődésre mindenkinek szüksége van. A téged alkalmazó cég is jobban értékeli majd a munkád, ha azt lelkesedéssel és pozitív hozzáállással végzed. Kiégés, fásultság, motiválatlanság esetén negatív hatással vagy munkakörnyezetedre. Közös érdek az akkumulátorok feltöltése, de egyszer mindenkinek eljön annak az ideje, amikor ehhez már nem elégséges egy hétvégi kirándulás, sőt akár egy kéthetes külföldi utazás sem.

A hosszan tartó válság elkerülhető egészen mélyreható impulzusok befogadásával. Ehhez azonban nem elegendő csak a felszínt kapargatni. Most olyan mélyre kell ásni, amennyire csak az erődből futja. A valódi feltöltődés új impulzusokat, új környezetet és új kihívásokat igényel. Több hónapnyi külföldi önkénteskedés segíthet abban, hogy új nézőpontokra találj, és abban is, hogy kellő időt adj magadnak életed fontos döntéseit meghozni, legyen ez akár a pályamódosítás, a munkahelyváltás, vagy egy akár egy egészen új életcél. A lényeg, hogy egy hosszabb távú külföldi önkéntesség lehetőséget ad arra, hogy tiszta jövőképet formálj.

Fedezd fel a világot

Önkéntes vagyok, nem turista – állhatna akár ez is az önkéntesek pólóján. A több hónapnyi külföldön töltött idő alatt az önkéntes barátságokat köt, segítőkre talál, és idővel a fogadó közösség részévé válik. Az integráció mértékét jelzi, hogy sok önkéntes a fogadó közösségben tölti a karácsonyt. Egy turista a legtöbb esetben csak azt látja, amit meg akarnak neki mutatni a helyiek. Ezzel szemben az önkéntes szinte úgy éli mindennapjait, ahogy azt a fogadó közösség tagjai is teszik: közösen főznek vacsorát, együtt sportolnak, horgásznak, együtt mennek moziba, koncertre és kirándulni. Egy ország, egy nemzet láthatatlan kultúrájának alapos megismerése lehetőségeket rejt magában a jövőre nézve is, melyekből kipattanhat akár egy hosszabb távú együttműködés, egy innováció-transzfer, vagy akár egy sikeres vállalkozás is.

Tanulj meg önzetlenül adni

Az önkéntesek egyszerre adnak és kapnak is. Mindenki, aki az utolsó pillanatban, jó ötletek hiányától kétségbe esve vásárolt már ajándékot, az tudja, hogy adni sem olyan könnyű, mint ahogy az első ránézésre tűnik. Kevés lehangolóbb jelenet van az ember életében, amikor az ajándékunknak nem igazán örülnek. Az önkéntesek pedig minden egyes nap adnak valamit a fogadó közösségnek, de közben időnként azt tapasztalják, hogy a reggel még remeknek tűnő ötletükre nem igazán vevők mások. Ezek a kihívások segítenek megtanulni azt, hogy amikor adunk, teljes önzetlenséggel, az egónk háttérbe szorításával tegyük azt, mert csak így adhatunk olyat, amire igazán szükség van. Először adni kell megtanulni ahhoz, hogy igazán értékelni tudjuk majd azt, amikor mi kapunk valamit.

Az önkéntes nem arra való, hogy munkaerőt pótoljanak vele, sokkal inkább arra, hogy hozzáadjon egy új nézőpontot, ötletet, színfoltot. Ha önkéntes vagy egy szervezetben, soha ne törj az élre, ne forgass fel mindent gyökerestől, ne akarj mindent a magad képére formálni, kisfőnökké válni. A szereped most az, hogy új kontextusba helyezz dolgokat, vigyél új színt, látásmódot mások életébe, vess fel alternatívákat, segíts új nézőpontot találni.

Ha szeretnéd máris elkezdeni saját külföldi önkéntes projekted szervezését, vagy szeretnél még többet megtudni az Európai Szolidaritási Testület önkéntes programjáról, csupán egy kattintásnyira vagy tőle: fve.hu