Mire költik a járványsegélyt az amerikaiak?

Mire költik a járványsegélyt az amerikaiak?

Rendkívüli segélyt oszt az amerikai kormány azoknak, akiket a leginkább érint a koronavírus-járvány miatti krízis. A több mint kétezer milliárd dolláros mentőcsomagból körülbelül 1200 dollárra számíthatnak azok, akiknek az éves jövedelme nem üti meg a 75 ezer dollárt.

A program körülbelül 150 millió amerikainak adja fel a leckét, hogyan tudná okosan felhasználni ezt a pluszpénzt. A BBC körkérdésére adott válaszokból kiderül, hogy ez elsősorban a rászorultság mértékétől függ.

“Napi kiadásokra megy el”

Ezt írta a legtöbb válaszadó. Egy hawaii nagymama például kifejezetten ennivalóra fogja költeni, mert az nekik nagyon drága. Igyekszik majd beosztani, mert két unokájáról is ő gondoskodik. Egy floridai férfinek is a napi bevásárláshoz kell, és ha szerencséje van, kijön még belőle az autóbiztosítás is.

A gazdasági szakemberek arra számítanak, hogy a legtöbb esetben ehhez hasonló sorsa lesz a segélynek. Élelmiszerre, gyógyszerre, rezsire megy el, és ez rendben is van, mert a kormány ezért adja. De azok, akik elveszítették a munkájukat, ennyi pénzből nem jönnek ki. Aki nagyvárosban él, ennek legalább a kétszeresét fizeti ki egy kis lakás bérletére is, és akkor még nem evett egy falatot sem. Az árak pedig kúsznak fölfelé annak ellenére, hogy kevesebb a vásárló, ami általában az ellenkező irányban hat. A járvány miatti korlátozások közepette ugyanis a kereskedők nehezebben és drágábban jutnak áruhoz.

Copyright 2020 Ассошиэйтед Пресс.  Все права защищены.

“Én fegyvert veszek belőle”

Azok, akiknek még van munkájuk vagy jelentősebb megtakarításuk, olyasmire költik, amit eddig nem engedhettek meg maguknak. Egy virginiai férfi például puskát vesz. Ha nem is elég rá, de az ár több mint felét fedezi, úgyhogy megkönnyíti a döntést.

Egy családapa azt mesélte, nekik az életmódváltásban segít ez az összeg. Miután a járvány miatt gyakran hiánycikk a vécépapír, úgy döntöttek, hogy beszereltetnek egy bidét.

“Felajánlottam Mr Bidennek”

Akármilyen meglepő, olyanok is akadnak, akik, bár nem gazdagok, adományozásra használják a kormánysegélyt. Sokan segélyszervezeteknek vagy rászoruló ismerőseiknek ajánlják föl, némelyek politikusokat támogatnak az elnökválasztási kampányban.

“Félreteszem rosszabb időkre”

Ebben is sokan gondolkodnak főleg az egyre borúlátóbb előrejelzések miatt. Az elemzők szerint elsősorban a nyugdíjasok választják majd ezt a megoldást, illetve azok, akiknek nincs elég stabil hátterük egy komolyabb válsághelyzet átvészeléséhez.