Távmunka és Online munkaerőpiac

Távmunka és Online munkaerőpiac

Az interneten nem csupán állást kereshetünk, de dolgozhatunk is, és a távmunka a szélessávú internettel rendelkezők számára ma már nem csupán borítékolást vagy kis kütyük aprólékos összeszerelését jelentheti, hanem a “virtuális munkahelyről”, és annak segítségével végzett munkát.

A távmunka nem foglalkozás, hanem egy munkamódszer, amely a korszerű infókommunikációs eszközök révén elvégzett, illetve azokon keresztül koordinált tevékenységeket jelöli. A távmunkának számos előnye van, a legkézenfekvőbb, hogy a munkát bárhonnan el lehet végezni, ahol az ehhez szükséges alapvető feltételek rendelkezésre állnak. Távmunkában nemcsak egyének dolgozhatnak, de egész munkacsoportok (teamek) munkavégzése is hatékonyan menedzselhető. Ma már számos területen lehet távmunkában dolgozni, többnyire természetesen ott, ahol a megbízás és a teljesítés egyaránt történhet az interneten keresztüli digitális adatátvitel formájában. Az interneten keresztüli távmunka tipikusan az íróasztal, illetve számítógép mellett végezhető szellemi tevékenységet foglalja magába.

Szélessávon

A távmunkánál teljesen mindegy, hogy a munkaeszközt jelentő számítógép a világ mely pontján található, feltéve, hogy információs kapocsként a munkaadó és a munkavállaló között ott az internet. Az azonban már egyáltalán nem mindegy, hogy ez az internetkapcsolat mennyire stabil. Gyors és folyamatos adatátvitelt, amely az elvégzett munkánkat mindig maradéktalanul eljuttatja bármilyen távoli munkáltatóhoz, a szélessávú hozzáférés garantál. Egyszerűbben fogalmazva: szélessávú internetkapcsolat segítségével könnyedén vállalhatunk munkát külföldön is, anélkül, hogy átlépnénk az országhatárt.

A távmunkának, akárcsak a távtanulásnak köszönhetően nemcsak időt takaríthatunk meg, hanem mobilitásunkat sem veszítjük el. Még akkor sem, ha a munkavállaló esetleg mozgásában korlátozott, vagy gyermekét otthon nevelő szülő. Hiszen a szélessávú internetkapcsolat segítségével végzett távmunka elsősorban éppen a közlekedéssel töltött időt takaríthatjuk meg. Mindez együtt jár egyfajta szabadságélménnyel, amelynek köszönhetően ez a fajta munkavégzés akár életformává is válhat. Mivel ezzel a munkamóddal a munkaadónknak is pénzt takarítunk meg – például megkíméljük egy munkaállomás kialakításától és fenntartásától -, így növelhetjük elhelyezkedési esélyeinket.

Bővebben a távmunka lehetőségeiről

Az internetes távmunka a feladat jellegétől függően történhet online, illetve offline módon, valamint vegyesesen.

Offline módon lehet végezni többek között fordítást, tanácsadást, marketingtevékenységet stb. Az offline munka eredménye akár e-mailen keresztül is eljuttatható a munkáltatóhoz.

Az online “üzemmódnak” elsősorban internetes programozásnál, illetve internetes újságírásnál és a csapatmunkánál van szerepe.

A vegyes módszer lényege, hogy az előkészítés offline módon, míg a tényleges munkavégzés online módon történik. A munkavégzést segítik a távolról menedzselhető adatbázisok, az e-mail, a chatelés, a webkamerák, a mobiltelefon stb.

A távmunkában végezhető főbb tevékenységek: programozás, szoftverfejlesztés, weblap- tervezés, újságírás, marketingtevékenység, értékesítés, telefonügyelet, telefonon keresztüli adatgyűjtés, adatrögzítés, ügyfél-adminisztráció, grafikai tervezés, digitalizálás, képfeldolgozás, kiadványszerkesztés, könyvelés, pályázatfigyelés, fordítás, tanácsadás stb.

Bővebben a távmunka feltételeiről

Az internetes távmunka-végzés csak akkor lehet sikeres, ha a szükséges feltételek mind a munkaadónál, mind a munkavállalónál biztosítottak, és egyértelműen szabályozottak. A munkaszerződéstől függően a műszaki feltételek és a megfelelő munkakörnyezet kialakítása a munkaadó, illetve a munkavállaló feladata. Az otthon kialakított környezetnek azonban ugyanúgy meg kell felelnie a munkavédelmi, balesetvédelmi, tűzvédelmi, érintésvédelmi és ergonómiai eloírásoknak, mint a hagyományos munkahelyeken.

A távmunka gazdasági szempontból igen előnyös megoldás, hiszen a vállalkozások infrastrukturális beruházásai csökkenthetőek, miközben a rugalmas foglalkoztatással az érintett vállalkozások adaptivitása, versenyképessége nőhet. Emellett a társadalmi haszna is jelentős, hiszen a távmunka révén a megváltozott munkaképességűek, a kedvezőtlen földrajzi fekvésű településeken lakók, és a munkanélküliek is bekapcsolódhatnak a munkaerőpiacba. De az otthoni foglakoztatás segítségével a gyermeküket nevelő szülők sem esnek ki szakmájuk gyakorlásából, miközben a család jövedelemtermelő képessége sem változik számottevően.

További hasznos linkeket kínál a témakörben a tavmunka.lap.hu.

Érdemes tudni!

  • A nemzetközi munkaerőpiacon ma az internetes távmunka formájában foglalkoztatottak száma világszerte 140 millió körül van.
  • Magyarországon az elmúlt években ugyan a jogi szabályozás mellett pályázatok és szakmai konferenciák is szolgálták a távmunka elterjedését, mégis az Európai Unió 15 százalékos arányával szemben nálunk a foglalkoztatottak mindössze 2-3 százaléka távmunkás. A tapasztalatok szerint ez a foglalkoztatási forma újszerű munkaszervezést és korszerű vezetői szemléletet igényel, feltehetőleg ez az oka, hogy helyenként a munkáltatók és a munkavállalók is idegenkednek a bevezetésétől.
  • Sajnos előfordul, hogy távmunka címszóval pénzt akarnak kicsalni belőlünk, vagy piramis jellegű hálózatokba akarnak beszervezni. Ezeket az ajánlatokat úgy lehet kiszűrni, hogy előzetes regisztrációs vagy belépési díjat kérnek. A munkaerőpiacon az állás- és munkakeresés a munkavállalók számára mindig ingyenes!

Online munkaerőpiac

Az interneten ma már rengeteg állást kínálnak. Elég csak beütni bármely keresőbe az állás szót, és százával kerülnek elő a legkülönfélébb ajánlatok, amelyek között az igényeinknek megfelelően kereshetünk. A megfelelő munkahely felkutatása azonban meglehetősen időigényes elfoglaltság, így az álláskereséshez mindenképpen célszerű a szélessávú internet-hozzáférést választani.

Az online munkaközvetítés az internet egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata, amely alapvetően négy szegmensre bontható. Az interneten keresztül kereshetünk munkát az online újságok és portálok álláskereső rovataiban (különös tekintettel az apróhirdetési weblapokra), a tanácsadók és munkaerő-piaci közvetítők (közismertebb nevükön fejvadászok) internetes szolgáltatásai között, az álláskeresésre szakosodott tartalomszolgáltatók oldalain, valamint a különféle cégek honlapjainak karrierlehetőséggel foglalkozó rovataiban. A kifejezetten állásközvetítés célú oldalak átböngészése mellett az internet “hagyományos” csatornáit is használhatjuk bátran munkahely-vadászatra: jelezhetjük álláskereső szándékunkat és céljainkat barátainknak, ismerőseinknek e-mailen vagy erre alkalmas közösségi portálakon vagy akár idegeneknek az általunk használt levelezolistákon keresztül. (Csak arra vigyázzunk, nehogy leveleink küldésével magunk is spammerré váljunk.)

Sőt informálódhatunk chatoldalakon és -fórumokon, valamint remekül használhatjuk erre a célra a webes keresőket is.

Szélessávon

Az álláskeresés nemcsak hagyományos módszerekkel, de az internet segítségével is aktív, céltudatos tevékenység, hiszen rengeteg online hirdetést/ajánlatot kell átböngészni, és egyszerre akár többet megpályázni. Ehhez a “munkához” a szélessávú internetkapcsolat nyújt stabil hátteret. Ráadásul, ha online keresünk állást magunknak, nem árt, ha folyamatosan elérhetőek vagyunk, hiszen amellett, hogy bármikor érkezhet válasz az általunk feladott hirdetésre, akár egy még kedvezőbb ajánlat is befuthat, amelyet így nem szalasztunk el csak azért, mert későn vettük fel a kapcsolatot a másik féllel.

Ha eddig külföldön szerettünk volna munkát vállalni, az csak körülményes, hosszadalmas és költséges utánajárással valósulhatott meg: kollégák, ismerősök fülesei, külföldi újságok beszerzése vagy járatása, illetve szakmai pályázatok segítségével. Ma viszont a világ álláspiaca nemcsak, hogy nyitva áll előttünk, de házhoz is jön, hiszen szélessávú internetkapcsolattal nyugodtan kedvünkre böngészhetünk otthonunkban is a külföldi állásajánlatok között, és amelyik kedvezőnek tűnik, azt meg is pályázhatjuk. Ennél könnyebben, egyszerűbben és olcsóbban nem is mehetne!

Állást keresek

Az online álláskeresés első lépése a kínálat feltérképezése. Ez a fentebb már említett csatornákon keresztül történik úgy, hogy átböngésszük az ajánlatokat. Hogy ne kelljen a több száz vagy adott esetben több ezer ajánlatot egyenként átnéznünk, lehetőségünk van (szinte kivétel nélkül minden ilyen oldalon) különböző feltételek szerint keresni: munka területe és típusa, munkavégzés helye, munka szintje stb. A legtöbb álláskereső oldalon külön feltüntetik a legfrissebb ajánlatokat, ami szintén megkönnyítheti az eligazodást. A legfrissebb ránk szabott lehetőségekről értesíthetnek bennünket e-mailben is, vagy megkaphatjuk azokat összegyűjtve egy hírlevélben. Ezen szolgáltatásokat mindenképpen érdemes igénybe venni minden olyan oldalnál, amely állásokat kínál.

Ajánlom magam

A keresés mellett az állásvadászat másik módja, ha elébe megyünk az ajánlatoknak. Ezt a munkavállalás szempontjából fontos adataink, valamint munkaigényeink megadásával, illetve az (esetenként fényképes) önéletrajzunk feltöltésével tehetjük meg. Az álláskeresésre szakosodott oldalak jó része erre lehetőséget biztosít. Az adatlapunk és az önéletrajzunk ilyenkor egy adatbázisba kerül, amelyhez állásközvetítő és fejvadász cégek, sőt bizonyos esetekben a munkáltatók is hozzáférnek. Ne lepődjünk meg tehát, ha egyszer csak valahonnan egy ajánlattal megkeresnek bennünket.

Az állásközvetítő oldalak egy része a keresés és az önéletrajz feltöltés alapfunkcióin felül az elhelyezkedést segítő tippeket, online ügyfélszolgálatot, esetleg online személyes konzultációt is biztosít a felhasználók számára.

Az állásközvetítéssel kapcsolatban a legfontosabb információkat, valamint a hazai állásközvetítő oldalak gyűjteményét megtaláljuk az allas.lap.hu, illetve az allasajanlat.lap.hu oldalakon. Ugyanitt, és a legtöbb állásközvetítő oldalon tanácsot és útmutatást kaphatunk önéletrajzunk elkészítéséhez, illetve az állásinterjúra való felkészüléshez is.

Érdemes tudni

  • Az online állásközvetítő oldalak egy speciális változata a virtuális állásbörze, amely például az egyetemi állásbörzékhez hasonlóan, de az interneten nyújt teret a jól képzett szakembereket toborzó vállalatoknak, ahol kapcsolatot tudnak teremteni jövőbeni potenciális munkavállalóikkal. Az online állásbörze lehetőséget ad mindenkinek, hogy a számára kényelmes időpontban, minden frusztráció nélkül nézelődjön, jelentkezzen be önéletrajzával, kérdéseivel a releváns cégekhez, akiket egy helyen el tud érni.
  • Az állásközvetítő oldalak önéletrajz-feltöltési módszerét érdemes alkalmaznunk abban az esetben is, ha egy konkrét cégnél szeretnénk elhelyezkedni, de az konkrét álláslehetőséget éppen nem kínál. Önéletrajzunkat ebben az esetben is elküldhetjük bátran, ha lesz olyan állás, amelynek betöltésére alkalmasnak mutatkozunk, a cég jelentkezni fog.
  • Ma már nem muszáj csupán országhatáron belül munkát keresni, nézzünk szét bátran külföldön is! Az Európai Unió EURES portálján a tagállamok összes üres álláshelyét megtaláljuk, és feltölthetjük önéletrajzunkat is.
  • Ahogyan a hagyományos módszer, úgy sajnos az online álláskeresés sem zárja ki azt, hogy hamis ígéretekkel csábító csalókba botlunk. Ezért ajánlatos a körültekintés, az óvatosság, valamint az, hogy jól informáltak és felkészültek legyünk az általunk választott munkakörrel kapcsolatban.